Auto leasen of kopen?

Wanneer u als ondernemer regelmatig een auto nodig heeft om bijvoorbeeld naar klanten te gaan, is dit met een zakelijke auto voordeliger dan met een privé-auto. Voor kilometers met uw eigen auto kunt u namelijk slechts €0,19 per kilometer declareren, wat vaak niet toereikend is in vergelijking tot de kosten van een lease auto. Daarnaast krijgt u door het intensievere gebruik van de privé-auto met meer onderhoudskosten te maken. Maar, als u een zakelijke auto gaat rijden, kunt u die dan beter leasen of kopen? In dit artikel leest u de voor- en nadelen van autolease en aanschaf. Zo kunt u zelf een afweging kunt maken tussen deze twee.

Auto leasen voor zakelijk gebruik

Doorgaans zal bijna iedereen u vertellen dat zelf een auto voor de zaak kopen goedkoper is dan leasen. Toch is dit niet altijd waar. Gezien de lage rentestand is het verstandig om dit tegen elkaar af te zetten. U betaalt bij autolease een vast bedrag per maand. U heeft verder geen omkijken meer naar de verzekering of onderhoudskosten (bij operational lease), die meestal bij het leasecontract inbegrepen zijn. De kosten voor de (eventuele) brandstof betaalt u wel zelf. Daarnaast telt de fiscus een leaseauto niet bij het vermogen van uw onderneming, wat scheelt in de belasting die u betaalt. De kosten die u maakt voor de leaseauto mag u echter wel gewoon in aftrek nemen en de BTW mag u verrekenen bij de omzetbelasting. Gebruikt u de auto ook privé, dan moet u dit wel verrekenen in de aftrek.

Voordelen zakelijke auto leasen
– U houdt kapitaal beschikbaar voor investeringen in uw bedrijf
– Elke twee tot vijf jaar kunt u een zelf een lease auto uitkiezen
– Kosten zijn inbegrepen bijv. voor pechhulp, verzekeringen, onderhoud, reparatie en wegenbelasting
– Geen restwaarde risico
– Na het einde van de garantie periode van een nieuwe auto zijn onverwachte kosten gedekt

Nadelen zakelijke auto leasen
– De auto wordt nooit uw eigendom

Voordelen auto kopen
– Juridisch en economisch eigenaar van de auto
– Geen kilometer beperking

Nadelen auto kopen
– Auto op de balans van de onderneming
– Alle kosten (ook onverwachte) voor eigen rekening
– Investering vergt bedrijfskapitaal

Auto zakelijk leasen of kopen: Wat is nu voordeliger?
In het kort kunnen we de volgende conclusie trekken. Een zakelijke auto leasen is op termijn voordeliger vanwege de lage maandlasten en risico dekking. Geen verrassingen achteraf, maar vooraf weten waar u aan toe bent.

Nog meer besparen op het autogebruik?
Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, bijvoorbeeld op onze Lease acties.
Deze auto’s zijn snel door ons te leveren met een hoge actiekorting, waardoor u extra geld bespaart op het verbruik.

  • Personenauto
  • Bedrijfswagen